Vårsesong 2012

                                                                                                           

 

Kjære Rugdelianer.

Vi skriver mai mnd. Og det kan være greit med noen refleksjoner. Det spirer og gror rundt oss i Rugdelia. Bjørka er grønn og plenklipperen står formelig og hopper for å komme i gang med sesongen. PANGsjonisten har den jobben, og nå kan han i hvert fall ikke klage på lite tid til å få gresset unna sånn i ny og ne.  Vi tenker mye på at vi skal bli besteforeldre i månedsskiftet juli/august. Ja, det spirer og det gror.

Tor-Aanens familie ønsker å flytte til Vestlandet i løpet av sommeren og dermed blir det sikkert store  muligheter for å hilse på barnebarnet ganske ofte. Samtidig er det gledelig å konstatere at Rugdelias Qlm L’Aquilla ser ut til å være drektig. Vi venter valper primo juni og bestillingslisten er kjempelang. Vi er utrolig heldige som stadig får VERDENS BESTE VALPEKJØPERE, samtidig blir det kjempetrist å måtte fortelle mange at de dessverre ikke kan få valp hos denne gangen. Vi vet at ”Kila” ikke vil få nok  valper til alle….

Vi ønsker også rette en stor takk til alle dere som har sendt hilsener til oss i forbindelse med Alexanders tragiske bortgang. Hele vår familie er blitt så utrolig glade i familien Dale Oen og vi føler dette som et stort og smertelig tap. Robin holdt en fantastisk fin tale for sin bror i kirken, noe som gjør at vi får enda større respekt og omtanke for familien. Livet må selvsagt gå videre og da hjelper det godt å se at det spirer og gror andre steder. Vi gratulerer familien Dale Oen med lille Tryg Alexander som kom 3. Mai.

Årets vintersesong ble for oss preget av løpetider og generasjonsskifter. Det ble dessverre ingen starter på oss, men vi har begge deltatt som arrangører og dommer på en del prøver. Tore er ferdig med sin periode som leder av Vestlandets Fuglehund Klub og gleder seg til å få mer tid til egne hunder. Regner med at de fleste av dere har fulgt med på hjemmesiden slik at dere er oppdatert på hvilke premieringer det er blitt på rugdelihunder i vinter. Vi nevner alikevel at to av Qlm-kullet, Refa og Alvinda har fått 2 AK og Cruyff har 7 på felt i Sverige(som gir 1 AK med vanlig prestasjon i apportdisiplinene i sommer). Pme Vega fikk 3 AK og Ozc Lita fikk 1 VK.

Tlf Altezza debuterte på utstilling to dager etter 1-årsdagen. Det ble BIR og BIG på NKK Bergen og også de andre 4 rugdelihundene gjorde det kjempegodt. Vi nevner Cert på Rocky og CACIB på L’Aquila samt dagens 4. Beste oppdrettergruppe blant alle raser på hele utstillingen.

Vintersamlingen vår ble, etter vår mening, en kjempesuksess. I underkant av 20 Rugdelianere(++) deltok og samtlige viste en fantastisk utvikling de tre dagene. Tore Husebø og DIREKTØREN gav gode råd til ekvipasjene og jammen så det ut til at det virket også.  Det var noen veldig stolte oppdrettere, med et stor ”flir rundt munnen”, som returnerte til Bergen. Vi fikk se en rekke talentfulle hunder og førere som det skal bli veldig spennende å følge i høst. Vi retter en stor takk til dere som var med oss disse dagene. Noen kom helt fra EU, nærmere bestemt Sverige, og gjorde seg fordelaktig bemerket på mange måter. Vi har allerede bestilt terreng og innkvartering til neste år og vi håper på gjentagelse av suksessen. 

Neste store begivenhet for oss blir Vestlandets Fuglehundfestival som arrangeres 15.-17.6. Vi har begge flere verv i forbindelse med dette arrangementet og vi håper å se mange RUGDELIANERE på festivalen i år. Lurer på å melde på Zenobia i Avlsklasse om mange avkom blir med. Kan dere det gjelder gi en melding om dere kommer?

Påmeldingsfristen går ut i disse dager, så raska på med påmeldingen hvis du vil være med.

Vi er begynt å planlegge høstens aktiviteter og det foreløpige program ser slik ut:

Vi kommer til å starte både Rugdelias TLF Khaleshi og Altezza Reale i UK. Målet er å få 1 UK slik at vi kan delta i alle unghundmesterskapene. Samtidig håper vi på å få  premieringer i VK på Rugdelias QLM L’Aquilla og NMJ Lucilla.

Vi prøver å komme med på en treningssamling primo august. Alternativt blir det å takstsere i fjellet.

Vi starter/dømmer  i Raggsteindalen 18.-20.8.

Jakt i Sverige 25. – 29.8. (Jämtland ?)

Dømme på Kongsvold 30.8. (NM lag)

Delta et sted i midt-Norge 31.8. – 2.9. (Kongsvold/Geilo?)

Dømme og delta i Kongsvinger Grand Prix 3.-6.9.

Delta et sted i midt Norge 7.-9.9. Sted ?

Jakt i Norge 10.9 – 20.9.

Tore håper å være kvalifisert med begge unghundene i NORSK DERBY 21.-23.9.

Samme helg er Anne Grete prøveleder og deltaker på Stord.

Delta med Lucilla i NM skog 28.- 30.9.

Evt. Unghund Grand Prix 5.-6.10.

Kila og Lucilla delta i NM Lavland 19.-21.10.

Avslutte med de samme hundene på de to rugdeprøvene i Os i November.

Vi legger altså opp til en aktiv høst og håper å ha hundene i knallform helt til jaktslutt 23.12.

Hvis våre veier krysses i høst så håper vi at dere tar kontakt. Vi har ribbet alle gamle uniformene til Tore for  stjerner og ekeløv så her er det bare å legge seg i trening.

Ønsker dere alle en riktig fin sommer og er det noen som føler for en tur til Rugdelia så er det bare å ”sale hesten”. Det blir forhåpentligvis mulighet for valpekos til slutten av juli.

 

Rugdelia mai 2012.

Anne Grete og Tore DIREKTØR.

Rugdelisamling vinter 2012

Rugdeliposten 2011

Hei kjære rugdelianere og andre hundevenner.

Et nytt år er gått, og Rugdelias Kennel sender sin vanlige hilsen på disse tider.

Vi har fått gleden av å avle opp to valpekull dette året. Zenobia fikk godkjent paring og fikk 11 valper med Svensk trippelchampion Ormkullens Grym  i april, 9 år gammel. Hun har nå i fire kull født 46 levende valper, og med dem vi har mistet i og like etter fødsel, så hun har satt 52 til verden. Tror dette må være rekordsnitt for KV i Norge. Zenobia er virkelig verdens beste mor, men nå var det siste gangen. Vi gleder oss til å kunne følge disse flotte og lovende valpene. Zappa har allerede vunnet 1x 1BIS og 1 x 2Bis på valpeshow. Vi har en liten aksje i Lady Zerena.

Lucilla ble paret med den spanske hannen Frio de Valcreole til Altersundet, og her ble det 3 valper. Vi har selv beholdt Rugdelias Tlf Altezza Reale og vår sønn, Tarjei har Tlf Khaleesi. Begge trivelige valper. Tlf Xavi bor hos sin far i Luleå og også han viser lovende takter.

Det ble lite konkurranser med våre egne hunder dette året pga valpekull, men AG har fått låne Qlm L’aquila til vår eldste sønn, og har konkurrert med henne. Ved årets slutt er summen 1x 3 AK skog, 2x 2 AK skog, 1x 1 AK høyfjell og 1x 1 AK skog på prøve. På utstilling har hun blitt  Norsk og Svensk Utstillingschampion og Norsk Vinner 2011. Flere ganger har hun gått helt til topps i fuglehundgruppen. Med Best in Show x1 og BIS 2 x2. Vi planlegger kull på henne i vår og kommer sannsynligvis til å bruke Frio også på henne. TLF-erne har mye positivt, men er bare 3 stk, og vi ønsker å prøve noe lignende igjen.

Vi vil gjerne takke alle valpekjøpere som er så flinke å gi oss oppdateringer og rapporter. Her er noe av det vi har fått med oss:  

JMG-kullet:  her lever de fleste enda, men vi vet at Gina og Bella er døde. Zolt er sprek som en fole og gjør stort sett som han vil i terrenget. Jmg-barn og -barnebarn gjør det godt.

KMS-erne:  her har vi ikke kontakt med alle, men vet at Teitur, Sim, Beth og Zenobia jakter og koser seg. Divi døde for et år siden.

LME-erne  reduseres stadig. Trist beskjed til jul da Henni døde av kreft bare et drøyt halvår etter siste valpekull. Quittra har det bra og har vunnet avlsklasse på utstilling, i tillegg til at avkommene herjer premielister i Sverige både på prøver og utstillinger.

Mzv-erne  har det veldig bra, og vi fikk flere flotte jaktbilder og rapporter i høst.

Nmj-erne  er som vanlig ofte å se på premielistene.  Rugdelias Nmj Octavia: 2 AK vinter,

Rugdelias Nmj Zanta 2 VK vinter,  Nikko var i finalen NM-lavland, Mio fikk 1 AK vinter på Geilo og 2 VK høst Beito. 50 Cent fikk også 2 AK i høst. Vår egen Lucilla ble Årets Skogsfuglhund og Rugdepokalvinner 2011 med 3x 1 AK med Ærespremie. Hun har dessuten fått 2 VK høyfjell og også vært i Frankrike på det norske VM-laget og fått premie i Middelhavscupen. Historisk, da hun som Verdensvinner på utstilling-10 også var på landslaget i VM-jakt. Vi slutter aldri å la oss imponere av denne hundens fabelaktige evne til å behandle fugl, og alltid i samarbeide med oss. Hun har nå 7 x 1 AK m/Æp på rad med Tore som fører.

Dessuten begynner avkom etter mange av Nmj-erne å hevde seg i toppen både på prøver og utstilling.

OZC-erne  :Ozc Lita fikk 2 x 2AK vinter, 1 VK kval og 5 VK finale på Filefjell, og 3 VK på Geiloprøven. I tillegg fikk hun Storcertet og res CACIB på Norsk Vinnerutstilling og kan dermed titulere seg Norsk Utstillingschampion. Rocky slo til med 1 AK Stord og er klar for avl. Zico hentet 3 AK på både vinter og høst. Dessuten er de fleste andre blitt habile jakthunder.

 

Pme  Scarlett slo til på årets første høstprøve med 1 AK på Kiær. Nå er hun klar for avl også. Vega fikk 2 AK på Stord. Skulle gjerne hørt mer fra de andre.

Qlm-erne  har fått to Championer. Int Isl UCh Rugdelias Qlm Lucienne planlegger valper på Island i nær framtid. No Se UCh NV-11 Rugdelias Qlm L’aquila er nevnt tidligere. Creyff har 3x 2 Ak i Sverige, og kun fått trekk fordi svenskene synes han går for stort. Refa har byttet eier og Happy har mistet halen. Dette utelukker ham fra konkurranser i Norge. Sienna har vært mye skadet, men blir også kanskje snart brukt i avl. Alvinda har fått 2 cert på utstilling og henne får vi nok se mer til etter hvert. Alle er hunder med meget stort potensial, etter det vi har sett.

Rzm- erne  har latt oss vente på resultater. Vi får mange fine tilbakemeldinger om gode viltfinnerer og enorm fart, men håper flere enn Mira snart blir å se på premielistene. Stuck fikk 3x 1 UK på Apportprøve i sommer.

Szg-erne  viser lovende takter og vi har store forventninger både til de 9 i Norge og de 2 i Sverige.

Tlf-erne  ble født i april og er 3 spennende hunder som har flinke foreldre å leve opp til. Altezza og Xavi har begge gått til topps på valpeshow.

Vi inviterte til Rugdelisamling på Krokstad i EU i slutten av november. Mange talentfulle hunder var å se, og vi fikk også oppleve å bo i lag med kjekke og interesserte valpekjøpere. Slike samlinger håper vi å kunne gjenta. Vi jobber for tiden med å få til en vintersamling på rype i april. Stedet blir trolig Hovden i Setesdal.

Vi vil også få berette litt om oss tobeinte:

  Sylvia (fyller 18 i jan/12) bor fortsatt hjemme mens hun går på skole, og jobber som lærling på HIB. Hun har tøffe dager med lang skolevei, mye lekser og tidkrevende trening av fjordhesten, Freddi.  Dette legger i hovedsak beslag på hennes tid. Målet er veterinærstudier. Freddi og Sylvia startet i NM i sommer og fikk flere gode plasseringer der. De ble også klubbmestestre i dressur og Sylvia satser hardt for å gjøre det enda bedre neste år.

Tarjei  (25) ble ferdig utdannet branningeniør sommeren 2011. Fikk jobb lenge før studie-slutt og trives som branningeniør i Sweco. Tarjei trener fortsatt mye. Kjæresten, Ida, flott sykepleier, er vi alle er blitt glade i. Tarjei har valpen Rugdelias TLF Khaleesi, og disse er  på husjakt i Bergen. 

Tor-Aanen  (28) og hans kjære samboer, Benedikte, bor på Rena med en katt og to hunder. Benedikte studerer, mens Tor-Aanen både jobber på Rena og studerer barnevernpedagogikk i Oslo.  Han både løper, sykler og går på ski i Birkebeineren. Han har mange flotte resultater å vise til og nå vil han starte i Norseman. Deltakerne svømmer inn ”halve Hardangerfjorden”, i Eidfjord står sykkelen og venter på en tur over Hardangervidden. Der venter joggesko som skal ta de til Gaustadtoppen. Alt skal skje på en dag i august og supporterteamet gjør seg klar…

I November  pensjonerte Tore seg og dette vil nok påvirke vår måte å leve på. Han ser på det som et privilegium å kunne slutte mens helsen er god og at håper det også er mulig å leve bra med grei pensjon. Bergen Brannvesen har vært en flott arbeidsplass i 35 år. Tore sitter som leder på tredje året i Vestlandets Fuglehundklub. Klubben har meget stor aktivitet, så han har mange oppgaver å fylle i så måte. 

Årets rypejakt foregikk i Grong, der begge sønnene var deltakere sammen med sine hunder. Terreng og mange gode jaktvenner var av beste merke, men dessverre manglet det ryper i terrenget dette året. Denne uken  betyr vanvittig mye for oss, så det var beklagelig at rypebestanden var dårlig. Oppholdet og samværet var imidlertid helt prima og kjøtt har vi jo egentlig nok av…

Anne Grete  har noen helseplager og har hatt en operasjon i høst, men er nå i arbeid igjen som sykepleier i nattjeneste. Ellers er onsdagene opptatt med øvelser med Lysekoret. Hun har også flere verv i hundeklubber og valpekull er fortsatt hennes hovedansvar.

Forrige julaften feiret familien adskilt. Guttene i familien var på ferie i Australia mens jentene feiret norsk jul. Denne jula er vi sammen hjemme.

Avslutningsvis vil benytte anledningen til å takke dere for mange hyggelige stunder i året som har gått. Vi er utrolig heldige som har verdens beste valpekjøpere.

Vi ønsker dere alle et Godt Nytt år!

 

Rugdelia Desember 2011.

Anne Grete og Tore.

Zenny, Cilla og Tezza. 

Årets jaktavslutning med mat på bål i terrenget 23.12.2011